Recenzie de carte: ADN-ul relaţiilor – Garry Smalley

Recenzia cărții ADN-ul relaţiilor – de Garry Smalley, făcută de Ligia Apăscăriței.

______

Cartea ADN-ul relaţiilor, scrisă de dr. Garry Smalley, un expert de talie mondială în relaţii, se axează pe prezentarea principiilor de bază ale funcţionării relaţiilor. Autorul foloseşte o abordare unică şi prezintă adevăruri importante în funcţionarea satisfăcătoare a relaţiilor.

Cartea este o lucrare cu informaţii esenţiale şi practice a relaţiilor de zi cu zi. Autorul foloseşte multe exemple practice şi aceasta îţi va face mai uşoară lectura şi înţelegerea adevărurile transmise.

G. Smalley, pentru a defini relaţionarea funcţională, foloseşte o metaforă: Dansul. El doreşte să ne invite la a aduce schimbări în viaţa noastră prin a învăţa despre puterea ta unică, despre aportul siguranţei în relaţiile intime, despre purtarea de grijă şi modul în care Dumnezeu ne poate umple pentru a revărsa dragostea Lui în viaţa semenilor noştri, despre comunicarea emoţională şi munca în echipă.

Cartea este structurată în trei părţi. Prima parte conţine trei capitole, şi ne pune în temă cu ceea ce se întâmplă la nivel relaţional atunci când ceva nu merge bine. O simplă afirmaţie, dar plină de adevăr, folosită de autor este: viața înseamnă relații; restul sunt doar detalii. Cel mai mare adevăr este că totul în viaţă se reduce la relaţii.

ADN-ul relaţiilor este codul genetic relaţional cu care am fost creaţi. Este structura noastră relaţională, este acel adevăr relaţional constant şi universal valabil pentru toţi oamenii, în toate timpurile. Nu există niciodată nici o excepţie.

Codul ADN-ului relaţional se reduce la 3 fraze simple, care constituie lanţurile ce leagă relaţiile:

1. Ai fost creat pentru relaţii: Simţi dorinţa de a aparţine cuiva, de a fi dorit, apreciat, preţuit pentru valoarea pe care o ai ca persoană. Ai fost creat să ai nevoie de relaţii şi relaţiile de care ai nevoie sunt de trei tipuri: relaţia cu ceilalţi, cu tine însuţi şi cu Dumnezeu, şi acestea trei trebuie să fie în echilibru.
2. Ai fost creat cu capacitatea de a alege: Interesant este felul în care autorul spune că şi lipsa alegerii este de fapt o alegere, pentru că alegi să nu alegi, să amâni.
3. Ai fost creat să-ţi asumi responsabilitatea pentru propria persoană.

Neîmplinirea dorinţelor declanşează frica. Spre exemplu, ne temem de respingere, pentru că avem nevoie de acceptare, ne temem de abandon pentru că dorinţa noastră este să avem siguranţă necondiţionată în relaţii, ne temem de a nu fi neglijaţi, pentru că avem nevoie de sprijin.

Când cineva îţi apasă butonul fricii, tinzi să reacţionezi cu vorbe şi acţiuni nesănătoase, menite să-l motiveze pe celălalt să se schimbe şi să îţi dea ce îţi doreşti. Adesea reacţiile tale declanşează frica elementară a celuilalt, care la rândul său reacţionează cu vorbe sau acţiuni nesănătoase în încercarea de a te determina să-i împlineşti dorinţele. Şi deodată vă treziţi în plin dans al fricii.

Cum putem rupe acest dans al fricii? Partea a doua a cărţii se axează tocmai pe tehnicile noi de dezvoltare a satisfacţiei relaţionale. Aceşti paşi sunt: asumarea responsabilităţii personale, crearea unui mediu sigur, păstrarea bateriilor încărcate, a asculta cu inima, adoptarea unei strategii „fără învinşi”.
Tu deţii puterea unică de a reacţiona la temerile care se declanşează atunci când dorinţele tale ameninţă să nu fie împlinite. Dansul fricii nu are de a face cu exteriorul, ci cu interiorul, cu ce se întâmplă în mintea ta. Tu eşti responsabil de butoanele tale.

Ultima parte a acestei cărţi valoroase este axată efectiv pe schimbare. Tu nu-l poţi obliga pe celălalt să se schimbe, dar poţi alege să te schimbi tu. Singura persoană pe care o poţi schimba eşti tu! Şi schimbarea se va produce atât timp cât alegi să rămâi cu Dumnezeu. Şi va începe cu inima şi gândirea ta. Generaţia noastră se va schimba doar dacă începem să înţelegem care este planul lui Dumnezeu pentru legăturile interpersonale.
Cartea mai conţine şi câteva anexe, una dintre ele te va ajuta să-ţi identifici frica ta elementară.
Sper să am reuşit să-ţi deschid apetitul de a citi cartea ADN-ul relaţiilor, de a o studia poate împreună cu prietenii tăi, de a ingera adevărurile biblice pe care le conţine. Dacă doreşti o îmbunătăţire substanţială în relaţiile personale, îmbunătăţire care-i va schimba în primul rând viaţa personală, atunci vei citi această carte, aşa că îţi doresc: Lectură plăcută!

Cartea poate fi comandată de pe Kerigma.ro

Reclame

Un gând despre „Recenzie de carte: ADN-ul relaţiilor – Garry Smalley

  1. alaandrei

    este într-adevăr o carte care se merită citită şi care poate produce îmbunătăţirea şi vindecare relaţiilor bolnave dar şi zidirea unor relaţii sănătoase pentru tot restul vieţii. It is worth its weight in gold!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s