Evanghelizarea ca mod de viață (1)

Ce este evanghelizarea?

Cuvântul grecesc evanghelion înseamnă „vești bune”. A evangheliza înseamnă să răspândești veștile bune despre Isus Hristos. Un termen creștin înrudit care este folosit este „mărturie”. Un martor este cineva care depune mărturie asupra a ceva ce știe despre o persoană sau un incident. Creștinii sunt martori la Cine este Isus Hristos și la ceea ce face El în viețile oamenilor. Evanghelizarea include facerea de ucenici ai lui Hristos care Îl ascultă și care aduc oameni la pocăință (Matei 28:18-20, Ioan 20:21-23, Fapte 2:38:42).

Evanghelizarea este supranaturală

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi, şi să vestesc anul de îndurare al Domnului.” (Luca 4:18-19)

Biblia îi descrie pe cei ce nu sunt creștini ca orbiți și întemnițați ai lui Satan în „puterea întunericului” (Coloseni 1:13; compară cu 2 Corinteni 4:4). Cel necredincios nu poate scăpa din această închisoare de unul singur, cum nici un creștin nu poate să-l salveze de unul singur, prin propriile abilități de creștin. Abilitatea ta (sau lipsa ei) în explicarea sau dezbaterea pentru Evanghelie nu este ceea ce este nevoie pentru elibera o persoană din înșelătoria lui Satan. Evanghelizarea este imposibilă din punct de vedere uman, dar Dumnezeu salvează o persoană prin trei mijloace supranaturale:

• Duhul lui Dumnezeu;
• Cuvântul lui Dumnezeu;
• Creștini lucrînd în puterea lui Dumnezeu;

Să considerăm abordarea lui Pavel asupra evanghelizării: „Şi învăţătura şi propovăduirea mea nu stăteau în vorbirile înduplecătoare ale înţelepciunii, ci într-o dovadă dată de Duhul şi de putere, pentru ca credinţa voastră să fie întemeiată nu pe înţelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 2:4-5).

Ai autoritatea lui Hristos și ungerea Duhului Său pentru a fi o resursă supranaturală pentru ducerea Evangheliei.

Evanghelizarea este un proces prin care arăți și spui

„Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte, nu poate să rămână ascunsă. Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.” (Matei 5:14-16)

Atît a mărturisi cât și a evangheliza sugerează declarație verbală. Dar este cu mult mai mult în a vesti Evanghelia decât doar în a spune oamenilor ceea ce credem noi. Trebuie de asemenea să le arătăm prin viețile noastră ci Isus este Cine spune Biblia că este.

Putem compara procesul mărturisirii cu cel al agriculturii. În Marcu 4:1-20, Isus compară pe potențialii credincioși cu pământul. Dacă dorim ca Evanghelia să aducă roadă în viață cuiva, trebuie mai întâi să cultivăm pământul prin a vorbi inimii unei persoane prin intermediol relației, prin a ne păsa de el sau ea. Abia apoi putem semăna sămânța Cuvântului lui Dumnezeu, vorbind direct minții. În final secerăm recolta unei viați redirecționate, cerând persoanei să răspundă cu conform voinței lui sau a ei. O conversație reală, sănătoaă cere ca o persoană să fie atrasă emoțional, convinsă intelectual și (cel mai important) dorind să supună controlul vieții lui sau a ei lui Hristos.

va urma…

*Tradus de Andrei și Bianca din cartea A Compact Guide To The Christian Life, K. C. Hinckley

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s